Rouwen in tijden van Corona

Wanneer je nu iemand dierbaar verliest…
 

In deze tijden een naaste verliezen, zorgt voor heel wat bijkomende  problemen die ervoor zorgen dat het rouwproces complexer, intenser en zwaarder verloopt. Je kan vaak geen afscheid gaan nemen van het lichaam, er is geen mogelijkheid om de grote begrafenis te organiseren die je wenste en vrienden en familie kunnen je niet bezoeken om je te troosten en te steunen. Het geeft een gevoel van onmacht, onrechtvaardigheid, boosheid, verlatenheid, eenzaamheid en een groter gevoel van isolement. Het samen rouwen, het hele sociale gebeuren en bijhorende steun, valt nu weg. Zorg voor jezelf, bewaak je grenzen en zoek hulp indien nodig. 

Weet dat ik, zij het nu niet fysiek, voor jou klaarsta. Probeer ondanks het aparte afscheid, de ontkenning tegen te gaan en het overlijden en realiteit, hoe hard zo ook is, te aanvaarden. Enkel dan kan jouw rouwproces echt starten en voorkom je een uitgesteld en gecompliceerd rouwproces. Praat erover en zoek steun en laat hulp toe.

Voor wie, tijdens corona, nood heeft aan een gesprek ben ik beschikbaar, online, via skype, whatsapp of telefoon. 

Afscheid

Traditionele rouwrituelen, zoals het bezoeken van een uitvaart, het condoleren van nabestaanden en het geven of ontvangen van fysieke sociale steun, is door het corona-virus moeilijk. Dit kan betekenisgeving aan het verlies in de weg staan. 

Daarom is het aan te raden om later, na een begrafenis in intieme kring onder strenge voorwaarden, een herdenkingsmoment voor familie en vrienden te organiseren. Ook hier wil ik je graag bij helpen met het schrijven van persoonlijke teksten, een persoonlijk gedenkkaartje, of het begeleiden van het afscheid …